top of page
  • Foto van schrijverCarla

Shio Koji

Bij mijn vriendin Holly Davis the food guru van Palm Beach

Sydney Australië, krijg ik altijd zo lekker te eten! Alles wat zij maak smaakt gewoon Umami. Ze heeft echt gevoel voor smaak combinaties en daar word ik altijd super blij van. Toen ik bij haar was in maart, heeft ze mij aubergine uit de oven laten proeven met Shio Koji. Dit is gefermenteerde rijst waar je van alles in kan marineren.

Van Koji word ook Sake of Miso gemaakt dus het is Japans.

Ik heb gezocht op internet en uiteindelijk heb ik bruine Genmai Koji gevonden, de meest unieke, gerespecteerde gefermenteerde voedingsmiddel van Japan zijn afhankelijk van een bepaalde schimmel Aspergillus Oryzae. Nou jullie snappen wel dat ik dat erg spannend vond, heb het besteld en ben aan de slag gegaan!

Nodig: 200 gram Koji rijst 35 zeezout 330 water. En een glazen pot. Dit recept komt uit het boek van Holly “Ferment”. Daar staan ook een paar recepten in waar ze Koji gebruikt. Echt Umami

Stop alle ingrediënten in een pot en roer, zet overdekt onder een theedoek weg! En laat het fermenteren van 7- 14 dagen

Roer elke dag van onder naar boven. En zet het op een warme plek 24 tot 26 graden onder een schone handdoek en laat het fermenteren tot het zoetig ruikt.

Maak van de gefermenteerde rijst nu met de staafmixer een pasta. Bewaar deze in de koelkast in een schone pot klaar om te gebruiken.

Neem 2 aubergines en snij ze door midden en kerf ze in leg hier wat Koji op en laat erin trekken! Zet de oven aan en laat ze in 30 min gaar worden. Wanneer ze uit de over komen blus je ze af met mirin. Bestrooi ze nu met geroosterde zwarte en witte seam zaadjes.

Ik heb het hier geserveerd met kip spiesjes van de BBQ

Ook het kippen vlees gemarineerd in Shio Koji

Marineer het vlees ruimschoots van te voren in de Shio Koji en laat koel maar niet in de ijskast mals en smaakvol worden.

Als je ze na paar uurtjes op de BBQ doet krijg je een heerlijk smakend kipspies.

Geen sausje bij nodig, zo lekker smaakt het naast de aubergine!

Op internet kan je ook filmpjes vinden van koks die vlees marineren in Koji en het 2 dagen laten liggen. Lijkt een beetje op het ouderwetsen pekelen.

Succes want echt het is het proberen waard.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uit eten!

Comments


bottom of page