top of page
  • Foto van schrijverCarla

Surlax = ingelegde Zalm

Dit is toch iets anders dan gravad lax het is ook gemarineerd maar anders.

Toen ik bij m’n favo vismeneer was had ik een dik stuk zalm mee genomen om surlax van te maken. Buiten haring word er ook heel veel zalm gegeten.

In Zweden was tot de 19e eeuw zalm een van de goedkoopste en veel voorkomende vis.

Ze zeggen zelfs dat bedienden en keukenmeiden een contract afsloten zodat ze iig een aantal zalm vrije maaltijden zouden nuttigen in de week!

Ik was dol op de laxkrans van mijn schoonmoeder (dit recept komt ook nog).

Vroeger al experimenteerde ik graag met van allerlei ingrediënten en smaken. Toen ik 12 jaar geleden mijn bedrijfje starten lag het voor de hand dat het iets met smaak zou zijn.

Toen ik op m’n 18de m’n verjaardag vierde deed ik dat met veel vrienden en een buffet! Uren stond ik in de keuken. Sta nog steeds s’ochtends op en denk dan van wat gaat het vanavond worden.

Zoals jullie misschien al gemerkt hebben heb ik last van taalfrutsels! ” Ik haal 2 talen door elkaar, gelukkig is de taal van voeding grenzeloos”

Het Zweeds had ik me relatief snel eigen gemaakt, nog steeds maak ik grappige foutjes. Ik heb er geen last van en het weerhoud me ook niet van schrijven. 😜

Sur lax= ingelegde Zalm

Koop 500 gram zalm (dik stuk)

1/2 dl zout

Leg de zalm op een bord en strooi zout over de hele zalm.

Laat dit ca 2 uur staan, doe er folie op en laat het s’nachts intrekken.

Kook nu 1 dl azijn met 4 dl water en paar plakje winterwortel en prei.

2 dl suiker 6 peperkorrels een laurierblad 2 jenever bessen 6 kruidnagels en breng aan de kook laat afkoelen tot s’ochtens. Haal zalm uit koelkast en spoel zout weg. Snij zalm in blokken van ca 2 cm leg deze in een glazen pot met prei en wortel giet azijn vocht erover en sluit af. Laat minstens 1 dag staan voor dat je het eet.

Maak er wat citroen dill mayo bij en serveer met knäckebröd.

Dit gerecht past ook heel goed op de paas tafel. Geniet en tot snel.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uit eten!

Comments


bottom of page